De regels

Inmiddels heb ik nagedacht over de vraag wat een boek Oegandees, Braziliaans of Kiribatisch maakt, weet ik wat voor soort boeken ik ga lezen en heb ik een voorlopig antwoord gevonden op de vraag hoeveel landen er zijn. Met andere woorden: ik ben bijna klaar om te vertrekken. Volgende week zal mijn wereldreis van start gaan. Voor het zover is, staan hier alle regels nog eens op een rijtje.

 1. Ik lees een boek uit elk land ter wereld.
 2. Voorlopig zijn dat er 197: de 195 lidstaten en niet-lidstaten van de VN plus Kosovo en Taiwan.
 3. Ik volg De Route.
 4. Om in aanmerking te komen hoeft een boek niet over een bepaald land te gaan, maar moet het uit dat land komen. Dat betekent dat de auteur een sterke band moet hebben met het land, of zij/hij er nou geboren is of niet.
 5. Ter compensatie van het overweldigende aantal mannen in mijn boekenkast, lees ik extra veel boeken van vrouwen.
 6. Ik ga niet op zoek naar ‘het’ boek of ‘de’ klassieker uit een bepaald land.
 7. Sterker nog, ik lees bij voorkeur auteurs van wie ik voor de start van dit project nog nooit gehoord had.
 8. Alle soorten boeken zijn welkom, of het nou romans, verhalenbundels, dichtbundels, toneelstukken, graphic novels, YA-boeken, kinderboeken of prentenboeken zijn. Ik lees alle genres.
 9. Maar als het even kan, lees ik alleen fictie.
 10. Regels zijn er om gebroken te worden, zeker wanneer de zoektocht moeilijk wordt en boeken onvindbaar lijken, maar regel 1 en 4 hebben voorrang op alle andere.

6 Comments

 1. Bijna beginnen aan een reis van 2 jaar, dat is niet niks! En wat YA-boeken zijn, dat zal ik even moeten opzoeken, want die term heb ik nog niet eerder gehoord. Ah, young adults, natuurlijk! Ik ben zeer benieuwd naar het eerste, Belgische, boek!

 2. Dag Anne,
  Wat goed van je dat je die reis op papier maakt en ons er van mee laat genieten.
  Ik heb meteen naar Lidy geschreven dat ik mijn boekenkast aan een streng onderzoek zou onderwerpen. En dat valt nog niet mee…
  Ik ben daar nu, tussendoor, zo’n drie weken mee bezig en kom tot een 23-tal landen; een bijkomstigheid die veel tijd kost is dat ik de boeken door mijn handen laat gaan en er niet aan ontkom ze deels te herlezen. Zoals ik al schreef, daar gaat veel tijd inzitten…
  Lidy schreef je dat ze benieuwd is welk Belgisch/Vlaams boek je gaat lezen. Mocht je dat nog niet weten, dan kan ik je een vrij onbekende schrijfster aanbevelen, ze is vrouw, én donkergekleurd, haar naam Neske Beks en de titel van haar debuutroman: “De Kleenex Kronieken”, een Vlaamse familie- en dorpskroniek, en met veel humor geschreven.
  Ik ga je reis met veel plezier volgen!

  1. Wat leuk dat je een reactie achterlaat en dat je zelf ook je boekenkast aan een onderzoek hebt onderworpen. Ik kan me voorstellen dat daar heel wat tijd in kruipt, want herlezen doe ik ook altijd graag. Ik heb inmiddels al een boek uit België gelezen (daar zal ik zondag iets over schrijven), maar nu ben ik wel heel benieuwd naar De Kleenex Kronieken!

  1. Vond ik ook. En dat zal bij alle kleine eilanden en ministaten ook wel nodig zijn denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *