Pauze

Vakantie (en vier graphic novels!)

05/07/2019

Deze zomer ga ik extra veel op vakantie. In augustus toer ik drie weken lang per trein door Scandinavië en Rusland, eind volgende week ga ik met mijn familie naar Terschelling, en dit weekend ben ik in Oxford en Londen. Tijd voor een papieren wereldreispauze! De komende twee weken neem ik vrij, maar om het goed te maken zet ik in deze post vier veelbelovende graphic novels op een rij. Als het even kan neem ik ze allemaal mee naar Terschelling.

Tee Franklin’s Bingo Love kwam ik tegen tijdens mijn zoektocht naar een boek uit de VS. Ik koos uiteindelijk iets anders, maar Bingo Love klonk zo tof dat ik het wel móést bestellen. Het is een kort, kleurrijk beeldverhaal over Hazel Johnson en Mari McCray, twee vrouwen die in 1963 verliefd worden tijdens de bingoavond van hun kerk, maar door hun familie gedwongen worden om uit elkaar gaan. Vijftig jaar later worden ze weer herenigd. De illustraties van Jenn St-Onge en Joy San zien er prachtig uit en de achterflap belooft een ‘fresh, charming story of adolescent love’. En kijk nou naar die cover! Dit kan alleen een hartverwarmend liefdesverhaal worden.

De titel van Laura Dean keeps breaking up with me is een ietsepietsie minder rooskleurig, maar ook hier geldt: ik kan niet wachten om het te lezen. Ik zag het voorbijkomen in de Instagram stories van Merel van De Groene Meisjes. Wat ze precies zei weet ik niet meer, maar haar enthousiasme was in ieder geval aanstekelijk – ik kocht het boek meteen. Mariko Tamaki’s beeldroman opent met een e-mail van de zeventienjarige Frederica (‘Freddy’) aan de adviescolumnist Anna Vice. ‘For almost the past year I’ve been in love with a girl named Laura Dean,’ schrijft ze. ‘Which is the hardest thing I’ve ever been. Because… Laura Dean… Keeps breaking up with me’. Als dat geen begin is waardoor je meteen verder wil lezen!

De laatste twee graphic novels herkennen sommigen van jullie ongetwijfeld. Het eerste deel van Marguerite Abouets stripreeks Aya was mijn keuze voor Ivoorkust. Het is een vrolijke, kleurrijke beeldroman over Aya en haar vriendinnen Adjoua en Bintou, die in een volksbuurt in Abidjan wonen. Ze houden van dansen (Bintou), daten (Adjoua) en studeren (Aya), en aangezien het verhaal zich afspeelt in 1978, zegt Bintou dingen als ‘Je maakt de blits, Adjoua!’ Het is een universeel verhaal over vriendschap, minnaars en ambitie, prachtig geïllustreerd door Clément Oubrerie. In mei 2018 schreef ik al dat ik de volgende delen het liefst meteen in huis zou halen, en nu is het eindelijk zover. Ik ben heel benieuwd naar de avonturen waar de vriendinnen zich in deel twee en drie in zullen storten.

Dat waren ze! Is er een boek bij dat jij graag zou willen lezen? Ik ben dit stuk in ieder geval met een glimlach aan het schrijven. Wie wil er nou niet naar Terschelling met deze vier graphic novels in haar koffer? Kom maar op met die leesmiddagen aan het wad.

PS Maandag 22 juli ben ik weer terug met het volgende boek: mijn keuze voor Azerbeidzjan!

Eerste foto: Lennart Heim via Unsplash (bijgesneden)

Dit vind je misschien ook interessant:

4 Reacties

 • Reply Lidy 05/07/2019 at 18:15

  Wat een leuke blog, en ik ga deze boeken gelijk bestellen, ze lijken me heel erg leuk. Die eerste foto is dus duidelijk, dat wordt heerlijk lezen op Terschelling, en al die uren in de trein, maar wie heeft de tweede gemaakt? Dat is namelijk ook een heel mooie foto, die boeken op zo’n verweerde houten tafel!

  • Reply Anne 10/07/2019 at 11:27

   De tweede foto is van yours truly! De verweerde houten tafel is mooi maar nep 🙂

 • Reply Merie 26/07/2019 at 13:19

  Super leuk al die graphic novels! Ik zou wel graag Bingo Love willen lezen! 😀 xx

  • Reply Anne 02/08/2019 at 11:10

   Dat vond ik een heel mooi verhaal!

  Laat een reactie achter